BLOG: Persoonlijk Profiel

Wat is het persoonlijk profiel?

Het persoonlijk profiel is eigenlijk een samenvatting of een beknopte versie van je volledige cv. Het is een klein stukje tekst waarin jij je voorstelt aan de lezer van je cv. De lezer van je cv kan zowel een werkgever, recruiter of detacheerder zijn. In een persoonlijk profiel laat je zien waar je goed in bent en wat je precies zoekt in een functie. Daarnaast geef je hierin ook aan wat je ambities en persoonlijke kenmerken zijn. Het persoonlijk profiel heeft een lengte van minimaal vier regels en maximaal zeven regels.

Het kan een hele uitdaging zijn om jezelf in een paar regels te omschrijven. Want hoe omschrijf je jezelf nou op zo’n manier dat jij je onderscheidt van alle anderen? In dit stukje tekst zorg je er voor dat je de aandacht trekt van de lezer door enthousiast te vertellen over jou als persoon. Je zet jezelf in een positief licht en laat zien dat je enthousiast bent over jezelf. Want als jij al niet enthousiast bent, waarom zou je potentiële werkgever dat dan wel zijn? Probeer jezelf open te stellen in dit profiel, zodat de lezer echt meer over je te weten krijgt. Ga hierbij verder dan alleen je opleiding en werkervaring. Door een completer beeld van jezelf te schetsen kan de lezer jou en je vaardigheden beter inschatten. Laat de lezer zien wie jij bent!

Waar zet je het persoonlijk profiel?

Je persoonlijke profiel plaats je het liefst op de bovenste helft van de eerste pagina van je cv. Hierdoor valt het direct op en trek je de aandacht van de lezer. Daardoor zal de lezer eerst je profiel gaan lezen en daarna de rest van je cv. Zo heeft de lezer gelijk al een beter beeld van hoe jij bent als persoon. Als je het persoonlijk profiel onderaan je cv zet, dan heeft je potentiële werkgever de rest al bekeken en is het minder interessant of uitnodigend om te lezen.

Waar ga je over schrijven?

Een sterk persoonlijk profiel schrijf je door in ieder geval antwoord te geven op de volgende vier vragen:

 • Waar ben je goed in?;
  Geef aan wat je sterke punten zijn qua werk en werkzaamheden, maar ook wat je sterke persoonlijke eigenschappen of kenmerken zijn. Licht de eigenschappen die matchen met de vacature wat extra uit. Vraag ook eens aan je directe omgeving hoe zij jou zouden omschrijven.
 • Wat zoek je in een functie?;
  Geef aan wat belangrijk is voor jou in een functie. Dit kan natuurlijk van alles zijn, waaronder social media, klantcontact, contact met collega’s etc. Denk hier goed over na, want jij moet je immers ook op je plek voelen binnen het bedrijf.
 • Wat zijn je ambities?;
  Geef aan wat je ambities zijn binnen het bedrijf. Wil je graag doorgroeien of wil je binnen een jaar weer een andere baan? Of misschien wil je wel graag direct een vast contract? Zorg dat je dit voor jezelf duidelijk hebt.
 • Wat maakt jou echt ‘jou’?;
  Wat onderscheidt jou van alle anderen? Waarom moet een werkgever jou aannemen? Vraag dit ook aan mensen uit je directe omgeving, zodat je feedback op jezelf kan krijgen.

Do’s and dont’s

Wat zijn de dingen die je wel of juist niet moet doen, wanneer je een persoonlijk profiel schrijft.

Do’s:

 • Schrijf in de ik-vorm;
  Vaak wordt er gezegd dat je niet te veel in de ik-vorm moet schrijven. In je motivatiebrief moet je hier inderdaad goed voor waken, maar in je persoonlijk profiel gebruik je de ik-vorm juist wel! Het profiel is persoonlijk, dus je schrijft ook echt over jezelf en vanuit jezelf.
 • Zorg dat je persoonlijk profiel aansluit op de vacature;
  Schrijf geen standaard persoonlijk profiel, maar laat het profiel aansluiten op de vacature. Je hoeft natuurlijk niet voor iedere vacature een nieuw persoonlijk profiel te schrijven, maar je moet het wel telkens aanpassen, zodat het matcht met de vacature. Als er in een vacature staat dat flexibiliteit belangrijk is binnen het bedrijf, dan zorg jij er in je persoonlijk profiel voor dat jouw flexibiliteit extra wordt uitgelicht.
 • Houd het relevant;
  Zorg ervoor dat je geen onderwerpen benoemt die niks te maken hebben met de vacature. Als je op een HR functie solliciteert, hoef je er niet expliciet bij te vermelden dat je je eigen games maakt bijvoorbeeld. Solliciteer je op een IT functie, dan is dit juist wel weer heel interessant om te vermelden in je profiel.
 • Vraag feedback;
  Lees je eigen tekst nog een paar keer door als je klaar bent met schrijven. Zo voorkom je dat je het verstuurd met fouten. Laat hem ook altijd aan nog een paar mensen lezen, zodat je nog meer feedback krijgt op je tekst. Zij kunnen ook de laatste eventuele fouten uit je tekst halen, want als je je eigen tekst te vaak hebt gelezen, dan lees je er soms overheen.

 

Dont’s:

 • Cliché uitspraken;
  Vermijd uitspraken die iedereen opschrijft, zoals ‘ik wil graag mensen helpen’. Bijna iedereen wil graag mensen helpen, dus dit is best cliché. In je persoonlijk profiel wil je er juist graag uitspringen, dus probeer juist datgene op te schrijven wat jou uniek maakt en waarom ze jou moeten kiezen.
 • Te lange teksten;
  Zorg ervoor dat je persoonlijk profiel minstens vier en maximaal zeven zinnen lang is. Je wilt met deze tekst de aandacht trekken van de lezer, dus niet dat hij of zij er van in slaap valt. Probeer je zinnen ook niet te lang te maken, zodat de tekst makkelijk te lezen is.
 • Opsommingen;
  Vermijd opsommingen als zelfstandig, initiatief, duizendpoot etc. in je persoonlijk profiel. Dit laat niets zien over jou als persoon. Het persoonlijk profiel moet een goed lopend verhaal zijn. Het is prima dat je hierin je competenties wil verwerken, maar probeer dit te doen aan de hand van relevante voorbeelden.

Wanneer je jouw persoonlijk profiel hebt geschreven, laat deze altijd nakijken. Check op check. Uiteindelijk ken jij jouw tekst en lees jij jouw eigen spelfouten niet meer. Ook kunnen anderen je feedback geven op de manier hoe jij je persoonlijk profiel hebt geschreven.

Volg ons

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *